Girişiminizi Büyütürken Takıldığınız 4 Gizli Liderlik Engeli ve Çözüm Yolları

geveze

Kayıtlı Kullanıcı
Kayıtlı kullanıcı
Ölçeklendirme bir sistem değil, insan meselesidir.

Birçok girişimci, işlerini büyütürken karşılaştıkları engelleri pazar koşullarında veya yetersiz sistemlerde arar. Ancak gerçek şu ki, büyümenin önündeki en büyük bariyerleri çoğu zaman kurucuların bizzat kendileri oluşturur. Girişimcilikten kurumsal CEO kimliğine geçiş yapamamak; belirsiz karar yetkileri, zayıf orta yönetim ve kurucuya aşırı bağımlılık gibi sorunları beraberinde getirir.

Eğer şirketinizi bir üst seviyeye taşımak istiyorsanız, başarınızın çalışanlarınızın potansiyeline bağlı olduğunu kabul etmelisiniz. İşte büyümenizi durduran 4 gizli liderlik engeli ve bunları aşmanın profesyonel yöntemleri:

1. Belirsiz Karar Yetkileri: Kurucular ve yöneticiler arasındaki görev tanımlarının net olmaması, iş akışını en baştan sekteye uğratır. Kimin hangi konuda son sözü söyleyeceği belirsizse, operasyonel karmaşa kaçınılmazdır. Çözüm: Ekibinizin güçlü yönlerini analiz edin. Teknik analiz gerektiren kararları analitik yeteneği güçlü kişilere, risk ve yaratıcılık gerektirenleri ise vizyonerlere devredin. Bir çatışma çözüm protokolü oluşturarak belirsizliği ortadan kaldırın.
  2. Zayıf Orta Yönetim Yapısı: Şirketi kurduğunuz ilk ekip, her zaman şirketin bir sonraki aşaması için gereken yetkinliğe sahip olmayabilir. Sadakat ile yetenek arasındaki dengeyi kuramamak, büyümenin önündeki en büyük frenlerden biridir. Çözüm: DISC gibi objektif değerlendirme araçları kullanarak çalışanlarınızın liderlik potansiyelini ölçün. Mevcut beceri açığı analizi yaparak kimin geliştirilebilir, kimin ise yerinin değiştirilmesi gerektiğini belirleyin.
  3. Kurucu Bağımlılığı (Founder Dependency): Başarılı bir CEO, her işi kendi yapan kişi değil, ekibinin sonuç üretmesinin önündeki engelleri kaldıran kişidir. “İki el” yerine “40 el” ile çalışmaya geçiş yapmalısınız. Çözüm: Kendi güçlü ve zayıf yönlerinizi dürüstçe analiz edin. Halihazırda yaptığınız ve başkasına devredebileceğiniz en az 3 görevi listeleyin ve bir geçiş planı oluşturun.
  4. Tek Tip Liderlik Gelişimi: Herkes insan yönetmek istemez, ancak herkes kendi uzmanlık alanında bir lider olabilir. Herkese aynı eğitim programını dayatmak yerine, bireysel hedeflere uygun kariyer yolları tasarlayın. Çözüm: Teknik uzmanlık yolu, yöneticilik yolu ve girişimcilik yolu gibi farklı gelişim rotaları oluşturun. Çalışanları motivasyonlarına göre özelleştirilmiş programlara dahil edin.

Sonuç olarak; büyüme bir yolculuktur ve bu yolculukta en büyük engel kendiniz olmamalısınız. Karar yetkilerini netleştirin, yönetim kadronuzu güçlendirin ve operasyonel bağımsızlığı destekleyen bir yapı kurun. Unutmayın, iyi bir lider, kendi yokluğunda dahi işleyen bir makine yaratabilen kişidir.

Geri