Google DeepMind'in İlk AI Readiness Officer'ı Lila Ibrahim: Mısır Tarlalarından Teknoloji Zirvesine

geveze

Kayıtlı Kullanıcı
Kayıtlı kullanıcı
Google DeepMind bünyesinde atılan devrim niteliğindeki bir adım, teknoloji dünyasında 'uzmanlık' kavramını yeniden sorgulatıyor.

Teknoloji dünyasında genellikle bir pozisyona gelmek için yıllarca o alanda akademik eğitim almış olmak veya yıllarca kod yazmış olmak gerektiği düşünülür. Ancak Google DeepMind'in ilk Chief AI Readiness Officer (Yapay Zeka Hazırlık Sorumlusu) olarak atanan Lila Ibrahim, bu algıyı tamamen yıkıyor. İlginç olan ise Ibrahim'in bu prestijli göreve gelirken hiçbir resmi Yapay Zeka (AI) eğitimi almamış olması.

Mısır Tarlalarından C-Level Pozisyonuna
Lila Ibrahim'in kariyer yolculuğu bir laboratuvarda değil, Indiana'daki mısır tarlalarında başladı. 14 yaşındayken saatte sadece 1 dolar gibi sembolik bir ücretle mısır püskülü temizleyen Ibrahim, o günlerden itibaren hayatını değiştirecek olan çalışma disiplinini kazandığını belirtiyor. Göçmen bir ailenin çocuğu olarak kısıtlı imkanlarla büyüyen Ibrahim, bu zorlu çalışma koşullarının ona bir şeyin farkına varmasını sağladığını ifade ediyor: Kendi kaderini kendi azminle çizebilirsin.

• Eğitim ve Erken Kariyer: Purdue Üniversitesi'nde Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldu.
  • Intel Deneyimi: Yaklaşık 20 yıl boyunca Intel'de çeşitli global rollerde bulundu ve CEO'nun özel kalem müdürlüğüne kadar yükseldi.
  • Coursera Dönemi: Eğitim platformu Coursera'da COO ve Başkanlık görevlerini üstlendi.
  • DeepMind Vizyonu: 2018 yılında DeepMind'a COO olarak katıldı ve bugün kurumun yapay zeka adaptasyonu stratejilerini yönetiyor.

Yapay Zeka Eğitiminiz Yoksa Ne Olur?
Ibrahim, DeepMind'a katıldığında yapay zeka alanında teknik bir geçmişi olmadığını açıkça kabul ediyor. Peki, nasıl oldu da yapay zeka dünyasının en önemli şirketlerinden birinde bu kadar kritik bir noktaya geldi? Cevap aslında oldukça basit: Liderlik ve Adaptasyon Yeteneği.

Ibrahim'in görevi, sadece algoritmalar geliştirmek değil; kurumları ve toplumu yapay zekanın etkilerine hazırlamak. Bu, teknik bir bilgiden ziyade stratejik bir vizyon, değişim yönetimi ve insan odaklı bir yaklaşım gerektiriyor. Kendi ifadesiyle, hayatı boyunca 'dışarıdan gelen biri' (outsider) olmaya alıştığı için, bilinmeyene uyum sağlama konusunda oldukça esnek bir zihniyete sahip.

Girişimci ve Teknoloji Dünyasına Mesaj
Lila Ibrahim'in hikayesi, Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi ile ilgilenen herkes için ilham verici bir ders niteliğinde. Sadece teknik becerilerin değil, göçmenlikten gelen o sarsılmaz iradenin, merakın ve 'her yerde fırsat vardır' felsefesinin, modern çağın en karmaşık teknolojilerini yönetmede ne kadar kritik olduğunu kanıtlıyor.

Sizce bir yapay zeka devini yönetmek için kod yazmayı bilmek şart mı, yoksa Ibrahim örneğinde olduğu gibi stratejik liderlik mi daha ön planda? Görüşlerinizi yorumlarda bekliyoruz!

Geri