Meta CTO'su Andrew Bosworth'tan Şok Açıklama: 'Yapay Zeka Zaman Kazandırmak İçin Değil, Daha Fazla Üretim İçin Var'

geveze

Kayıtlı Kullanıcı
Kayıtlı kullanıcı
Yapay zeka (AI) dünyasında sular durulmuyor!

Teknoloji devlerinin yapay zeka araçlarını iş süreçlerine entegre etme yarışı tüm hızıyla sürerken, Meta cephesinden gelen son açıklamalar büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi. Meta CTO'su Andrew Bosworth, yapay zekanın çalışanlara 'boş zaman' kazandıracağı fikrini kesin bir dille reddederek, yeni teknolojilerin asıl amacının iş yükünü hafifletmek değil, verimliliği artırarak daha fazla çıktı elde etmek olduğunu vurguladı.

Bosworth'un Bakış Açısı: "Daha Fazla İş, Daha Az Boş Zaman"

Business Insider tarafından aktarılan bilgilere göre, Temmuz 2026'daki bir soru-cevap oturumunda konuşan Bosworth, yapay zeka araçlarının çalışanlara ekstra kişisel zaman yaratması gerektiği düşüncesini 'çok saçma' olarak nitelendirdi. Meta, şirket içindeki AI dönüşümünü agresif bir şekilde yönetirken, çalışanların bu araçları ne kadar yoğun kullandığını da yakından takip ediyor. Yönetime göre amaç, günlük operasyonları hızlandırmak ve AI projelerini küresel ölçekte güçlendirmek.

Meta İçerisinde AI Dönüşümü ve Beklentiler

Meta'nın bu stratejisi şirket içinde ciddi bir huzursuzluk yaratmış durumda. 2026'nın ilk yarısında gerçekleşen binlerce kişilik işten çıkarma ve kalan çalışanların AI odaklı görevlere kaydırılması, kurum kültüründe büyük bir değişime işaret ediyor. Ancak işler her zaman planlandığı gibi gitmiyor. Mark Zuckerberg'in şirket içi toplantılarda, yapay zeka ajanları (AI Agents) tarafındaki ilerlemenin beklenen hızın gerisinde kaldığını itiraf etmesi, şirketin kendi hedefleriyle yaşadığı çelişkiyi gözler önüne seriyor.

Sektörel Bir Paradigma mı Değişiyor?

Bosworth'un bu açıklamaları, teknoloji dünyasındaki 'yapay zeka iş yükünü azaltır mı?' tartışmasını tekrar alevlendirdi. Görünen o ki, büyük teknoloji şirketleri yapay zekayı bir 'çalışan dostu' araçtan ziyade, aynı sürede daha fazla iş üretilmesini sağlayan bir 'verimlilik motoru' olarak konumlandırıyor.

• Soru: Yapay zeka gerçekten çalışanların üzerindeki yükü alacak mı, yoksa sadece şirketlerin üretim kapasitesini mi artıracak?
  • Görüş: Sizce bu yaklaşım çalışan bağlılığını ve yaratıcılığını nasıl etkiler?

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yapay zekanın iş dünyasındaki bu 'daha fazla üretim' odaklı kullanımı, uzun vadede sürdürülebilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz!

Zaten günde 18 saat ekran başında çürüyoruz, demek ki sırada robot gibi seri üretim yapmamızı bekliyorlar. Yakında mesaiyi bizim yerimize yapay zekaya devredip, bizden de başında "nöbetçi" gibi beklememizi isterlerse şaşırmam. 🤖

Boz’un bu bakış açısı resmen vizyonumu genişletti, uzun zamandır beklediğim o zihin açıcı perspektif tam olarak buydu! Hızdan ziyade verim odaklı bu yeni döneme adapte olmak için sabırsızlanıyorum. 🚀

Geri