Merhaba AtariKaseti ahalisi,
Son zamanlarda dekorasyonun vazgeçilmezi olan şerit LED'leri alırken genelde ışık rengine bakıp geçiyoruz ancak işin mutfağında çok kritik bir parça var: Trafo (Adaptör / Sürücü). Yanlış hesaplanmış bir trafo;
LED'lerinizin pırpır etmesine,
sönük yanmasına,
trafonun aşırı ısınıp bozulmasına,
hatta en kötü senaryoda yangın çıkmasına bile sebep olabilir.
Bu rehberde, üzerinde anlamsız gibi duran o etiketleri nasıl okuyacağınızı ve projeniz için doğru trafoyu nasıl hesaplayacağınızı adım adım anlatacağım.

Gelin eklediğim görseller üzerinden gerçek bir hesaplama yapalım. Diyelim ki salonumuzda bir asma tavanımız var ve buraya 5 metre uzunluğunda çok güçlü bir ışık istiyoruz. Seçtiğimiz ürün görseldeki CATA CT-4538 (240 LED / Yüksek Lümen) modeli olsun.

Adım 1: Etiket Verilerini Toplama
Kullanacağımız uzunluk 5 metre.5 metre x 16 W = 80 Watt (Sistemimizin net tüketeceği güç)
Adım 3: Güvenlik Payını Ekleme
80 Watt x 1.20 (%20 pay) = 96 Watt
Adım 4: Doğru Trafoyu Seçme
Bize 12V çıkış veren ve en az 96W gücü (veya Amper cinsinden: 96W / 12V = 8 Amper) destekleyebilen bir trafo lazım.Kataloğa (IMG_8843) baktığımızda şunları görüyoruz:
Bu kez televizyon arkası ve kitaplık rafları için toplamda 10 metre (2 paket) LED döşeyeceğiz. Daha soft bir ışık istediğimiz için görseldeki Günışığı CATA CT-4481 (60 LED / 10 Çipli) modelini seçtik.

Adım 1: Etiket Verileri
10 metre x 7 W = 70 Watt
Adım 3: Güvenlik Payı
70 Watt x 1.20 = 84 Watt (Veya 84W / 12V = 7 Amper)
Adım 4: Trafo Seçimi
Katalogdan bakıyoruz; 5 Amperlik (60W) kurtarmıyor. Yine CT-2675 (12,5 Amper / 150W) modelini almak en güvenlisi olacaktır. Eğer piyasada 10 Amper (120W) bulursanız o da işinizi tam olarak görecektir.
(Not: Görsellerdeki diğer ACK veya CATA RGB modellerinde de hesap aynıdır; metre başına düşen Watt değerini toplam uzunlukla çarpıp, %20 pay ekliyoruz.)

Son zamanlarda dekorasyonun vazgeçilmezi olan şerit LED'leri alırken genelde ışık rengine bakıp geçiyoruz ancak işin mutfağında çok kritik bir parça var: Trafo (Adaptör / Sürücü). Yanlış hesaplanmış bir trafo;
LED'lerinizin pırpır etmesine,
sönük yanmasına,
trafonun aşırı ısınıp bozulmasına,
hatta en kötü senaryoda yangın çıkmasına bile sebep olabilir.
Bu rehberde, üzerinde anlamsız gibi duran o etiketleri nasıl okuyacağınızı ve projeniz için doğru trafoyu nasıl hesaplayacağınızı adım adım anlatacağım.

1. Etiket Nasıl Okunur : Neye Bakmalıyız?
Şerit LED alırken ambalajın üzerindeki teknik özellikler bizim anayasamızdır. Dikkat etmemiz gereken ana unsurlar şunlardır:- Gerilim (Voltage): LED'in kaç Volt (V) ile çalıştığıdır. Piyasada genelde 12V veya 24V olur. Kural 1: LED 12V ise, trafo da KESİNLİKLE 12V olmalıdır. (Paketlerde de yazar: 220V ile çalışmaz!)
- Güç (Power/Watt): Metre başına çekilen enerjidir (W/mt). Hesaplamamızın kritik noktası burasıdır.
- Akım (Amper): Metre başına çekilen akımdır (A/mt).
- Çip/LED Sayısı: 1 metredeki LED miktarıdır (Örn: 60 LED/mt veya 240 LED/mt). Çip sayısı ve lümen arttıkça, çekilen elektrik de artar.
2. Altın Kural: %20 Güvenlik Payı (Tolerans)
Hiçbir elektronik aleti kapasitesinin %100'ünde, sınırda çalıştırmak sağlıklı değildir. Isınma, kablo direncindeki kayıplar ve uzun ömürlü kullanım için hesapladığımız toplam güce her zaman en az %20 tolerans (güvenlik payı) eklemeliyiz. Eğer LED'ler günde 10-12 saatten fazla, neredeyse hiç kapanmadan yanacaksa (ticari kullanım/vitrin vs.) bu payı %30'a çıkartmanız trafonun ömrünü uzatır.
Örnek Kurulum - 1 Yüksek Yoğunluklu LED
Gelin eklediğim görseller üzerinden gerçek bir hesaplama yapalım. Diyelim ki salonumuzda bir asma tavanımız var ve buraya 5 metre uzunluğunda çok güçlü bir ışık istiyoruz. Seçtiğimiz ürün görseldeki CATA CT-4538 (240 LED / Yüksek Lümen) modeli olsun.
Adım 1: Etiket Verilerini Toplama
- Gerilim: 12V DC
- Güç: 16 W / 1 mt (Metrede 16 Watt çekiyor, oldukça güçlü!)
Kullanacağımız uzunluk 5 metre.5 metre x 16 W = 80 Watt (Sistemimizin net tüketeceği güç)
Adım 3: Güvenlik Payını Ekleme
80 Watt x 1.20 (%20 pay) = 96 Watt
Adım 4: Doğru Trafoyu Seçme
Bize 12V çıkış veren ve en az 96W gücü (veya Amper cinsinden: 96W / 12V = 8 Amper) destekleyebilen bir trafo lazım.Kataloğa (IMG_8843) baktığımızda şunları görüyoruz:
- CT-2674 (5 Amper / 60W) -> Bize yetmez, yanar.
- CT-2675 (12,5 Amper / 150W) -> İşte aradığımız trafo bu! Bizim ihtiyacımız olan 8 Amperi rahatlıkla karşılar, zorlanmadan, serin serin uzun ömürlü çalışır.
Örnek Kurulum - 2 Standart LED, Uzun Metraj
Bu kez televizyon arkası ve kitaplık rafları için toplamda 10 metre (2 paket) LED döşeyeceğiz. Daha soft bir ışık istediğimiz için görseldeki Günışığı CATA CT-4481 (60 LED / 10 Çipli) modelini seçtik.
Adım 1: Etiket Verileri
- Gerilim: 12V DC
- Güç: 7 W / 1 mt
10 metre x 7 W = 70 Watt
Adım 3: Güvenlik Payı
70 Watt x 1.20 = 84 Watt (Veya 84W / 12V = 7 Amper)
Adım 4: Trafo Seçimi
Katalogdan bakıyoruz; 5 Amperlik (60W) kurtarmıyor. Yine CT-2675 (12,5 Amper / 150W) modelini almak en güvenlisi olacaktır. Eğer piyasada 10 Amper (120W) bulursanız o da işinizi tam olarak görecektir.
(Not: Görsellerdeki diğer ACK veya CATA RGB modellerinde de hesap aynıdır; metre başına düşen Watt değerini toplam uzunlukla çarpıp, %20 pay ekliyoruz.)

Son İpuçları
- Kablo Kesiti: Güçlü trafolar kullanırken (özellikle 10 Amper ve üzeri), trafo ile LED arasındaki kabloyu incecik zil teli kullanmayın. Kablo ısınır ve gerilim düşümü (voltaj kaybı) olur; LED'in başı parlak, sonu sönük yanar. En az 2x0.75 veya 2x1 mm bakır kablo tercih edin.
- Havalandırma: Trafo kataloğundaki delikli metal kasalı (klemensli/slim) trafolar hava alarak soğurlar. Bu trafoları tamamen kapalı, havasız bir alçıpan boşluğuna veya daracık bir tahta kutuya sıkıştırmayın. Nefes almalarına izin verin.