Bütün Oyun Severlerin Bilmediği Acı Gerçek: Kadın Karakterler Kime Hizmet Ediyor?

geveze

Kayıtlı Kullanıcı
Kayıtlı kullanıcı
  • Oyunlardaki kadın karakter tasarımı bir illüzyondan ibaret. Göz zevki mi, hikaye mi? Cevap şok edici.
  • Yıllardır beynimize kazınan 'seks satar' klişesi, aslında kocaman bir yalan!
  • Kadın dijital karakterler, oyuncu deneyimi için değil, belirli bir göz zevki için yaratılıyor.
  • Sadece oyun eleştirisi istiyoruz, sansür değil. Bu, herkes için daha iyi oyunlar demek.
  • Para harcamakla sorun çözülmez; asıl değişim, bu cinsiyetçi bakış açısı döngüsünü kırmakla mümkün.

Yıllarca ben de sizin gibiydim. En sevdiğim AAA Oyunlar'daki o 'güçlü', 'seksi' kadın karakterlere hayrandım. Ta ki o korkunç gerçeği görene kadar: Hepimiz, farkında olmadan, kocaman bir illüzyonun parçası olmuşuz. İşte size oyun geliştiricilerinin asla itiraf edemeyeceği o acı gerçek...

Bedenler, Mankenler, Dijital Vitrinler: Kimin Gözü İçin?
Dürüst olalım, oyunlardaki kadın karakter tasarımı çoğu zaman rahatsız edici bir tekdüzeliğe sahip. Sanki bütün bir cinsiyeti tek bir kalıba sokup, sonra da 'işte bu da güçlü kadın karakterimiz' diye önümüze sürüyorlar. Ama durun bir dakika! O 'güçlü' savaşçı neden savaşın ortasında bile göğüs dekoltesiyle ortalıkta dolaşıyor? Ya da o zırh, neden sadece memesini ve kalçasını vurgulamak için tasarlanmış? Oyun eleştirisi denince hemen 'feminazi' yaftası yapıştıranlar, bu sorulara gerçekten ikna edici bir cevap verebiliyor mu? Ben size söyleyeyim: Veremiyorlar. Çünkü cevap, düşündüğümüzden çok daha rahatsız edici. Bu karakterler, sizin hikayeye bağlanmanız ya da etkileyici bir oynanış sunması için değil; adeta dijital bir et parçası gibi, belirli bir göz zevki için tasarlanıyor. Sektör, kadın oyuncuları değil, 'sadece' erkek oyuncuların beklentilerini karşılamak üzere kurgulanmış bir seksizm sarmalında dönüp duruyor.

'Seks Satar' Yalanı: Yılların Klişesi Nasıl Çöktü?
'Ama seks satar!' duydunuz mu? Ben duymaktan fenalık geçirdim. O kadar çok duydum ki, bir ara ben bile inanacak gibi oldum. Ama arkadaşlar, bu kocaman bir yalan! Yapılan onca araştırma, sektör analizleri defalarca gösterdi ki, 'seksi' dijital karakterler tasarımları oyunu daha fazla sattırmıyor. Hatta bazen tam tersi etki yaratabiliyor. Bu, sadece konfor alanından çıkmak istemeyen, değişime direnen veya daha kötüsü, kendi rahatsız edici arzularını 'piyasa kuralı' diye pazarlayanların uydurduğu bir masal. Bu zihniyet, oyun geliştirme süreçlerinde kadınların yaratıcılığını ve bakış açısını es geçerek, aslında tüm sektörün potansiyelini kısırlaştırıyor. İşte o yüzden, bir dahaki sefere biri 'seks satar' dediğinde, onlara gülün ve gerçekleri önlerine serin. Çünkü bu argüman, buz gibi bir şaka gibi.

Karakter mi, Vitrin Manken mi? Pikselden ibaret olanın Ajansı Olur mu?
En sinir bozucu argümanlardan biri de 'ama karakter bunu giymeyi seçti' fiyaskosu. Ciddi misiniz? O karakter, koca bir piksel yığını! Bir grup geliştiricinin klavyesinden ve farenin ucundan çıkmış bir dijital karakterler... Nasıl bir seçimden bahsediyoruz burada? Onun bir iradesi, bir arzusu, bir seçim hakkı yok. O sadece kod ve grafiklerden ibaret. Bu, bir makyaj malzemesine 'kendisi makyaj yapmayı seçti' demek kadar saçma. Bu zihniyet, fantezi dünyasıyla gerçekliği karıştırarak, aslında dijital ortamdaki karakterlerin nesneleştirme sorununu göz ardı ediyor. Eğer bir karakterin gerçek bir ajansı olsaydı, emin olun ilk yapacağı şey, o saçma sapan 'meme zırhlarını' fırlatıp atmak olurdu!

Peki ya Erkekler? O Zaman Onlara da 'Dick Physics' Gelsin!
'Ama erkek karakterler de seksüelleştiriliyor!' Bu argümanı duyduğumda kahkahalara boğuluyorum. Gerçekten mi? Call of Duty'deki kaslı askerlerin poposuna bakmak için mi oyunu oynuyorsunuz? Ya da Witcher'daki Geralt'ın cinsel organının fizik kurallarına uygun hareket edip etmediğini mi inceliyorsunuz? Samimi olalım: Kadın karakterlerin maruz kaldığı seksizm ile erkek karakterlerin 'güçlü' veya 'yakışıklı' gösterilmesi arasında dağlar kadar fark var. Ne zaman oyunlarda 'dick physics' (evet, yanlış okumadınız) görmeye başlarız, o zaman gelip bu konuyu tekrar konuşuruz. Ama o zamana kadar, bu argümanı çöpe atın gitsin. Bu, sadece gerçek sorunu saptırmaya yönelik ucuz bir kaçış taktiği.

Cüzdanla Oy Kullanmak: Nafile Bir Sisyphus Görevi
'Eğer beğenmiyorsan oynama, cüzdanınla oy kullan!' Vay canına, ne büyük bir çözüm! Sanki bu, bir tane oyunu beğenmeyip kenara koymak gibi basit bir şey. Arkadaşım, bu oyun sektöründe bir salgın! Bayıldığım oynanış mekaniklerine sahip, harika hikayesi olan, karakterlerini sevdiğim kaç oyunun sırf bu saçma tasarım yüzünden içime sinmediğini biliyor musunuz? Eğer her 'meme zırhlı' oyunu bıraksaydık, inanın bana, oynayacak hiçbir şey bulamazdık. Skyrim mi? Dragon Age Origins mi? Hepsinde aynı dert. Bu, 'iyi bir oyun bul ama içinde hiç saçma sapan seksüel tasarım olmasın' demek, Sisyphus'un kayayı tepeye çıkarmasından daha zor bir görev. Bu sorun, bireysel tercihle değil, topyekûn bir bakış açısı değişikliğiyle çözülür.

Kim Konuşuyor? Ben, Sen, Biz: Tüm Kadınlar Adına!
'Sen tüm kadınlar adına konuşmuyorsun!' Doğru. Ben de öyle bir iddiada bulunmuyorum. Tıpkı sizin de tüm erkekler adına konuşamadığınız gibi. Ama ben, benim gibi düşünen, bu durumdan rahatsız olan, oyuncu deneyimini bu sığ yaklaşımların gölgesinde yaşayan milyonlarca kadının sesiyim. Bu, sadece Amerikan bir sorun da değil; dünyanın her yerinden kadınlar aynı dertten muzdarip. Bu bir oyun eleştirisi ve daha iyi, daha kapsayıcı oyunlar talebi. Sansür değil, saygı. Ve eğer bu sizi rahatsız ediyorsa, belki de oturup neden rahatsız olduğunuzu düşünmelisiniz. Çünkü gerçek rahatsız edici olan, bu karakterlerin ne kadar yüzeysel bir yaklaşımla yaratıldığı ve bize sunulduğudur.

Sıkça Sorulan Sorular (SSS):
  • Peki, geliştiriciler neden bu konuda direniyor?
    Çoğunlukla alışkanlıklar, kök salmış cinsiyetçi bakış açısı ve risk almama isteği yüzünden. 'Bu hep böyleydi' veya 'hedef kitlemiz bunu istiyor' gibi bahanelerle konfor alanlarını terk etmek istemiyorlar. Ancak bu durum, uzun vadede sektörün çeşitliliğini ve yaratıcılığını engelliyor.
  • Karakterim açık giyinmeyi 'seçemez' mi? Onu özgür bırakamaz mıyız?
    Hayır, çünkü o bir fantezi karakter. Kendi iradesi yok, bu sebeple 'seçim' yapamaz. Tasarımcılar ve geliştiriciler onun ne giyeceğine karar verir. Asıl soru şu: Tasarımcılar, o karaktere bu 'seçimi' neden dayatıyor? Gerçekten karakterin hikayesi için mi, yoksa oyuncunun göz zevki için mi?
  • O zaman ne yapmalıyız, oyun mu oynamayalım?
    Asla! Bu, oyunları bırakmakla ilgili değil, bilinçli bir tüketici olmakla ilgili. Eleştirel olmaya devam edin, yorumlarınızı dile getirin, geribildirim verin. Kapsayıcı tasarımlara sahip oyunları destekleyin ve bu tartışmayı canlı tutun. Değişim, küçük adımlarla başlar ve sesimizi duyurarak gerçekleşir.

resetera-brandmark.png

ff45bf03b91b4d45e988ca7742c46c8b.png

ca0637aa09c17de8a695ea70dcfef2c5.png

Geri